CCOO signa amb el Ministeri de Treball el “Estatut de les persones en formació pràctica no laboral en l’àmbit de l’empresa”, més conegut com l’Estatut del Becari, i que inclou en el seu àmbit d’aplicació les pràctiques acadèmiques externes dels estudiants universitaris.
Entre els drets que recull l’Estatut es troben:
- La prevenció de riscos laborals, limitant el desenvolupament d’activitats qualificades com a perilloses per la llei.
- La presumpció de laboralitat en cas de frau, la qual cosa prohibeix la realització de tasques que no són formatives com la substitució del personal en vacances o la realització de les tasques que fan els treballadors en plantilla.
- La inclusió d’un règim sancionador per a previndre i corregir els incompliments, com una labor de vigilància per part de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.
- La compensació de despeses per desplaçament, allotjament o manutenció.
- L’establiment de descansos, permisos per a anar al metge incloent la no repercussió en l’avaluació en el cas de les pràctiques curriculars.
- La compatibilitat entre estudis i pràctiques i la garantia de comptar amb una adequada tutorització i formació per part del centre d’estudi i de l’empresa.
- La limitació del percentatge de plantilla ocupada per becaris.
- La no realització de pràctiques en horari nocturn, excepte excepcions.
Encara que l’Estatut del Becari era un mandat recollit en la reforma laboral pactada en 2021 entre sindicats, patronal i Govern, es tanca amb un pacte bilateral que haurà de ser aprovat en Consell de Ministres com a Reial Decret Llei, però a causa de l’avançament electoral aquest tràmit es validarà en la Diputació Permanent de les Corts.
Punxa ací per a veure el text de l’Estatut del Becari
*************************
CCOO firma con el Ministerio de Trabajo el “Estatuto de las personas en formación práctica no laboral en el ámbito de la empresa”, más conocido como el Estatuto del Becario, y que incluye en su ámbito de aplicación las prácticas académicas externas de los estudiantes universitarios.
Entre los derechos que recoge el Estatuto se encuentran:
- La prevención de riesgos laborales, limitando el desarrollo de actividades calificadas como peligrosas por la ley.
- La presunción de laboralidad en caso de fraude, lo que prohíbe la realización de tareas que no son formativas como la sustitución del personal en vacaciones o la realización de las tareas que hacen los trabajadores en plantilla.
- La inclusión de un régimen sancionador para prevenir y corregir los incumplimientos, como una labor de vigilancia por parte de la Inspección de Trabajo y Seguridad Social.
- La compensación de gastos por desplazamiento, alojamiento o manutención.
- El establecimiento de descansos, permisos para ir al médico incluyendo la no repercusión en la evaluación en el caso de las prácticas curriculares.
- La compatibilidad entre estudios y prácticas y la garantía de contar con una adecuada tutorización y formación por parte del centro de estudio y de la empresa.
- La limitación del porcentaje de plantilla ocupada por becarios.
- La no realización de prácticas en horario nocturno, salvo excepciones.
Aunque el Estatuto del Becario era un mandato recogido en la reforma laboral pactada en 2021 entre sindicatos, patronal y Gobierno, se cierra con un pacto bilateral que tendrá que ser aprobado en Consejo de Ministros como real decreto-ley, pero debido al adelanto electoral este trámite se validará en la Diputación Permanente de las Cortes.
Pincha aquí para ver el texto del Estatuto del Becario